Ahmet Hızlı İki İhtilale Tanık,
Ahmet Hızlı 1960 yılında Demiryolu Meslek Lisesinden mezun olmuş, 1960 ihtilalinin gölgesinde eğitim hayatını tamamlamış bir abimiz. Kendisiyle Akçay’ da Mezuniyette 60 Yıl Kutlaması töreni öncesinde konuştuk.
Hareket bölümünden mezun olmuş ilk işyeri olan Çankırı Çerkeş’te sıra sayılı olarak göreve başlamış. Söylediğine göre sıra sayılı olarak işe başlayan memur adayları başarılı olmadıklarında işten atılabiliyorlar.
Mezuniyetinin hemen ardından 18 yaşında memuriyete başladığı Çerkeş’ i çok seviyor, çünkü istasyonda sosyal bir hayatla karşılaşıyor.
Ondan sonrası ise çok çalışma mahrumiyet ve zorluk içerisinde geçiyor. Karabük te bir süre hareket memurluğu yapıyor, o esnada hareket memurluğu onaylanıyor ve sıra sayılı memuriyet adaylığından kurtuluyor. Askerliğin ardından TCDD nin 5 Bölge Müdürlüğünde Yolçatı istasyonunda mahrumiyet günleri başlıyor. 8 senelik Yolcatı esaretinin ardından yine bir mahrumiyet yeri Malatya Yazlak’ a tayin oluyor. Suyun elektriğin ve yerleşimin olmadığı trafik gereği açık olan yerlerde uzun süre çalışıyor.
Yazlak’ ta İstasyon Şefliğine terfi ediyor ve yokluğun ortasında iki yıl görev yapıyor.
Yolçatı da 1966 yılının Cumhuriyet Bayramında dünya evine giren Ahmet Hızlı Yolçatı’ da 2 çocuk sahibi oluyor. Yazlak’ ta çocukları okul çağına gelince 1. Bölge Müdürlüğü Biçer İstasyonuna tayin ediliyor.
Yazlak ve Yolçatı’ na göre modern ve imkanları olan bir yer olan Biçer’i kendisi ve ailesi çok seviyor.
Çocukların ilkokul eğitimi bittiğinde bu sefer ortaokul olan Bilecik’ e Gar Müdür Yardımcısı olarak tayin oluyor.
Bilecik’ teki çalışırken üniversitede iki yıllık Muhasebe bölümünü bitiriyor.
Daha sonra Sirkeci’ ye Gar Müdür Yardımcısı olarak tayin oluyor. 1980 ihtilaline de Sirkeci’ de tanıklık ediyor. Sirkeci’ de gar müdürü sınavını kazanıp 8 yıl çalıştıktan sonra 1989 yılında Halkalı’ ya Gar Müdürü olarak atanıyor. Halkalı’ da görev yaparken Bulgaristan dan 90 ‘lı yıllarda başlayan göç dalgasına şahit oluyor ve o esnada sıkıntıya düşen soydaşlarımıza çok yardımcı oluyor. Halkalı’ da görev yaparken anne ve babasının hastalığı nedeniyle 1995 yılında emekli olarak Eskişehir’ e yerleşiyor.
Demiryollarıyla, Demiryolu Meslek Lisesi ile ilgili çok güzel şiirler yazmış olan Ahmet Hızlı yaşadıkları olayları, karşılaştığı mahrumiyeti ve demiryolu sevgisini şiirlerinde yaşatıyor.
60 yıllık demiryolculuk hayatında ailesinin çok desteğini gördüğünün altını özellikle çizen Hızlı “Biz demiryollarında nefes almaya başladık, demiryolculuk ve DEMOK camiasına bir kere girdikten sonra kopmak mümkün değil. Bende DEMOK’lu olmayı bir şeref madalyası gibi 60 yıldır göğsümde taşıyorum. Emekli olduktan sonra Eskişehir’ de dernekte gönüllü görev yaptım. Birlik ve beraberlik için çaba gösterdim. Eskilerin sayıları azalıyor, gençler ise işten güçten olsa gerek az vakit ayırıyorlar. İçimdeki DEMOk sevgisi ekmek gibi su gibi bir ihtiyaç ve hiç azalmıyor” dedi.
Okula teslim olduğu günden bu güne kadar DEMOK camiasından hiç kopmadığını belirten Hızlı, birçok sorunu arkadaşlarımla beraber çözdüm, başım sıkıştığında yardıma DEMOK’ lular koştu. İhtiyacım olduğunda her zaman bir abim veya kardeşim yanımdaydı. DEMOK’ lu olmakla her zaman gurur duydum ve son nefesime kadar da böyle hissedeceğim diyerek sözlerini tamamladı.